Niğde Üniversitesinden Büyük Ar-Ge Atılımı


TÜBİTAK, Niğde Üniversitesine akademik ve altyapı olarak güçlü olduğu Enerji, Nanoteknoloji ve Tarımsal Biyoteknoloji alanlarında Ar-Ge Strateji Belgesi Hazırlaması ve Uygulaması konusunda destek verme kararı aldı.

TÜBİTAK’ın “1000-Üniversitelerin Araştırma ve Geliştirme Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Destek Programı” kapsamında Haziran 2015’te başvuruları tamamlanan “Üniversitelerde Ar-Ge Strateji Belgesi Hazırlatılması ve Uygulatılması” çağrısına üç ana alandan başvuran üniversitemizin her üç proje alanında da başvurusunun desteklenmesine karar verildi.

Amacı; üniversitelerin akademik düzeyleri ve altyapı olanaklarını dikkate alarak, TÜBİTAK tarafından belirlenen alanlarda Türkiye’de ilk beşe girilebileceği öngörülen alanlar belirlenerek, bu alanlarda yapılacak araştırma ve geliştirme faaliyetlerini kapsayacak olan beş yıllık “Ar-Ge Strateji Belgesi” hazırlatılması ve bu belge kapsamında belirtilen çalışmaların uygulamaya geçirilmesini sağlamak olan çağrı sonucu Niğde Üniversitesinin üç proje alanında da başvurusunun desteklenmesine karar verilmesi üniversite camiasında büyük sevinçle karşılandı.

Niğde Üniversitesinin akademik ve altyapı olarak güçlü olduğu Enerji, Nanoteknoloji ve Tarımsal Biyoteknoloji alanlarında Türkiye’de ilk beşe girilebileceği öngörülerek TÜBİTAK tarafından desteklenen 1000 projesi kapsamında bu alanlarda beş yıllık bir “Ar-Ge Strateji Belgesi” hazırlanmasına başlandı. Bu bağlamda gelecek altı ay içerisinde üniversite kampüsünde Enerji, Nanoteknoloji ve Tarımsal Biyoteknoloji alanlarının tanıtımı ve desteklenmesiyle ilgili akademik ve sanayi odaklı çalıştaylar yapılacak. Ayrıca, gerekli detaylar ve süreç, hazırlanacak olan bir internet sitesinden de ilan edilecek. 

Proje, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener’in yöneticiliğinde, Enerji başlıklı alt projesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyhan, Nanoteknoloji başlıklı alt projesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı, NÜNAM öğretim üyesi Doç. Dr. Yeliz Konuklu ve Tarımsal Biyoteknoloji başlıklı alt projesi Tarımsal Genetik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Aksoy’un koordinatörlüklerinde dokuz bölümden öğretim üyelerinin katılımı ile sürdürülecek. Proje kapsamında ilk toplantı 20 Kasım 2015 tarihinde Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi.

Bu destek sonucunda hazırlanacak Ar-Ge Strateji Belgesi’nin kabul edilmesi durumunda Niğde Üniversitesi, TÜBİTAK’ın “1003 - Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” ve "1004 – Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı” programları kapsamında büyük ölçekli proje başvurusu yapma imkânına sahip olacak. Bu nedenle Niğde Üniversitesinin 1000 proje başvurusunun kabul edilmesinin üniversitenin Ar-Ge stratejisinin belirlenmesinde ve sürdürülebilir başarısında büyük önem arz ettiği ifade edildi.