Büyük Ürkün İsyanı'nın 100.Yılı ve Kırgız Katliamı

Üniversitemizde, Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla ‘Büyük Ürkün İsyanı'nın 100.Yılı ve Kırgız Katliamı’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cıldız İsmailova’nın konuşmacı olarak katıldığı ve Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen programa akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Program, Doç. Dr. Cıldız İsmailova’nın biyografisinin okunmasıyla başladı.

Ürkün'ün 100. yıl dönümü olduğunu belirten ve Kırgızistan'daki katliamdan bilgiler aktaracağını söyleyen Doç. Dr. Cıldız İsmailova; “Kırgızlar kimdir? Kırgızlar hayatlarını Orta Asya’da sürdüren en eski Türk boylarından biridir. Kırgızlara ait ilk bilgiler Çin kaynaklarında geçmektedir. Bu bilgilere göre Kırgızlar ilk devletlerini M.Ö. 3.asırda kurmuşlardır” dedi.

Kırgızların genellikle Orkun bölgesinde kurulan Büyük Türk Devletlerine bağlandıklarını anlatan Doç. Dr. Cıldız İsmailova; “Kırgız kelimesi ilk olarak M.S. 8.yüzyılda yaşamış olan Yenisey Yazıtlarında geçmektedir. Kırgızlarla ilgili bu bilgilere Çin kaynaklarında rastlanmaktadır. Bu kaynaklara göre Kırgızların ana vatanı Güney Sibirya’da Yukarı Yenisei bölgeleri olarak bilinmektedir” diyerek konuşmasına devam etti.

Kırgızistan hakkındaki genel bilgilerin sonunda 1916 Kırgız Büyük İsyanı: Ürkün konulu sunumuna geçen Doç. Dr.  İsmailova, 1916 İsyanının Kırgız tarihinin en büyük trajedilerinden biri olduğuna dikkat çekerek isyanın çıkış sebepleri hakkında da merak edilenleri anlattı.

Konuşmasının sonunda, yaşanan Ürkün olayının edebiyata yansımasını da sözlerine ekleyen Doç. Dr. İsmailova’ya Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Koraş tarafından teşekkür belgesi verildi.